We kunnen zakelijk en privé niet meer zonder goede wifi. En als het niet werkt, worden we chagrijnig. ‘Wi-Fi staat op nummer 4 van de primaire levensbehoeften, na water, eten, elektriciteit komt Wi-Fi. Iedereen die ergens komt, wil wifi hebben.’ Daarom helpen de experts van World Wide Wi-Fi Experts bedrijven met hun wifi-problemen.
We lijken niet meer zonder wifi (officieel geschreven als ‘Wi-Fi’) te kunnen.“Waar we ook komen, we zoeken eerst of er een wifi-netwerk beschikbaar is”, zegt Peter Paul Engelen van World Wide WiFi Experts. Het bedrijf World Wide WiFi Experts is niet zomaar een bedrijf, het is eigenlijk een platform van wifi-experts uit de hele wereld die bedrijven uit de brand helpen als ze problemen hebben met hun draadloos netwerk en internet. Hun core business is het oplossen van wifi-problemen, maar daarnaast geven ze specialistische trainingen op het gebied van wifi. Deze cursussen zijn gebaseerd op modules van Certified Wireless Network Professionals (CWNP) vanuit Durham, North Carolina, in de VS.
Engelen besloot jaren geleden om een aantal studies op het gebied van wifi te volgen. Ook heeft hij in de VS ervaring opgedaan en sinds 2009 mag hij zich CWNE’er, oftewel Certified Wireless Network Expert. De eerste CWNE’er in Nederland. CWNE is een prestigieuze titel op het gebied van opleidingen voor vendor neutrale wifi- experts.Vooral het aspect dat het vendor- neutraal is, is uniek in de markt. Engelen vergelijkt het met een automonteur.“Je hebt specialisten die alleen auto’s van een bepaald merk repareren, maar ook monteurs die alle auto’s van alle merken kunnen repareren.” Een CNWE’er valt onder die laatste categorie.“Elk wifi-probleem, ongeacht het merk wifi-hardware, kan door een CNWE’er worden opgelost”, stelt Engelen.
Radiogolven
Wifi werkt met drie frequenties, 2,4 Ghz-, de 5 Ghz-band en 6 GHz (6E) zit ook in de pijplijn. Het 2.4 Ghz-kanaal heeft een groter bereik maar is storingsgevoeliger. Dat kan er bijvoorbeeld toe leiden dat verschillende access points met die frequentie die bij elkaar in de buurt staan storing veroorzaken. Zo kan je bijvoorbeeld last hebben van het wifi-signaal van je buren. Daarnaast is er de 5 Ghz-band die gebruik maakt van kleinere cellen en hebben dus een minder groot bereik maar zijn wel geschikt voor locaties waar veel mensen zijn. Ze worden bijvoorbeeld gebruikt voor zogeheten high density netwerken zoals bij buitenactiviteiten en festivals.
De keuze voor access points
Omdat wifi bestaat uit radiogolven, hebben we te maken met de beperkingen van radiogolven, zoals het afketsen van de signalen op bepaalde element in gebouwen, zoals muren, ramen of stalen balken. Als een wifi-expert van World Wide WiFi Experts te hulp wordt geroepen, neemt hij altijd de nodige meetapparatuur mee.“We meten vooraf om de situatie in te schatten, maar ook erna om te kijken of het opgelost is.” Doordat de kwaliteit van wifi zo afhankelijk is van onder meer de omgeving, is de omgeving ook bepalend voor de keuze voor access points. En daarmee worden geregeld fouten gemaakt. Soms kiezen organisaties voor het duurste access point dat er is omdat ze het idee hebben dat duurder ook beter is, maar zo werkt dat niet, vertelt Engelen.
Het gaat niet alleen om de ruimte, maar ook om de hoeveelheid mensen in die ruimte. “Tegenwoordig draait het bij wifi erg om capaciteit, dus heel veel mensen in een ruimte.Wat voor ruimte je wilt voorzien van goede wifi, maakt nogal verschil”, aldus Engelen.“Een concertzaal voor 300 mensen is anders dan een klaslokaal. Dat komt omdat mensen bestaan uit vocht, en vocht is een van de stoorzenders voor het wifi- signaal. De inrichting van een ruimte verschilt op basis van capaciteit en dekking. Het aantal mensen en het te dekken gebied bepalen uiteindelijk het aantal access points dat je moet ophangen in een bepaalde ruimte.”
Slechte wi-fi
Om die reden is Engelen zelf ook niet zo’n fan van wifi-versterkers die nog wel eens worden gebruikt om een slecht wifi-signaal wat op te pimpen.“Wifi-versterkers versterken het signaal, maar de bandbreedte neemt af. Het zijn dus ondingen in een zakelijke omgeving.”We willen het liefste overal snelle wifi hebben, ook in hotels of op de camping. Al zijn dat nog wel plekken waar veel te verbeteren valt aan de wifi, merkt Engelen op. Volgens hem is het voor veel bedrijven lastig om te erkennen dat hun wifi slecht is.“Maar intussen hoor je er intern wel mensen over praten, want slechte wifi kan tot een hoop frustratie leiden. Iemand moet een keer aan de bel trekken om het opgelost te krijgen.”
Expert of specialist
Als je wifi-signaal plotseling wegvalt, kan je als organisatie je vaste IT-service provider inschakelen, maar dikwijls is die niet vendor-neutraal. “Ze zullen best ver komen met het repareren van het wifi-signaal, maar uiteindelijk zullen ze de wifi-problemen niet echt opgelost krijgen”, voorspelt Engelen. “Zij zijn misschien de IT-specialist, maar wij de wifi-expert. Wij (gecertificeerde wifi-experts, red.) beschikken over meer vakkennis dan IT-service providers”, aldus Engelen. “Wij lossen het wifi-probleem op, en als wij het niet kunnen, kan niemand het.” Op de vraag of het wel eens is voorgekomen dat hij een wifi-probleem niet kon oplossen, antwoordt hij zonder aarzelen:“Nee”.
Wi-Fi 6
Inmiddels is de markt aan het overstappen op de nieuwste wifi-standaard 802.11ax, beter bekend als Wi-Fi 6. Dat kent een snelheid die vier keer hoger is dan de huidige standaard 802.11ac. 802.11ax is geschikt voor IoT (Internet of Things) en is beschikbaar in de 2.4 en 5 GHz band. Heb je dat nog wel nodig als er een goed 5G-netwerk is? “Jazeker”, zegt Engelen,“5G is nu vooral een reserve-netwerk voor als het wifi-netwerk uitvalt.”
Dit artikel verscheen eerder op CloudWorks.nu